Дан школе

Данас, 14.маја обиљежили смо, за нашу школу, значајан дан, Дан школе.
Уз поштивање свих епидемиолошких мјера кратким казивањима смо се осврнули на школску годину коју приводимо крају.
Директор школе се обратио присутним ријечима:

Обраћање директора школе


Дан школе, 16. мај је рођендан  велике Десанке Максимовић, чије име с поносом носи  школа од 1994. године. Школа у Трну постоји 91 годину, и више од двије деценије свечано обиљежавамо 16. мај, али  прошле и ове године Дан школе обиљежавамо на неуобичајен начин, у условима пандемије корона вируса  који је захватио цијели свијет.
            Школску годину почели смо у посебним условима и по плану рада у  условима пандемије, поштујући мјере заштите здравља ученика и радника школе. Били смо свјесни да су бројни изазови пред нама, да би им успјешно одговорили радили смо , радимо и дјелујемо сложно, одговорно и стручно. Знали смо да морамо успоставити још чвршћу сарадњу са родитељима и ученицима, јер колико је било важно раније, и данас је важно остваривати циљеве наставе, али у данашњим условима још важније је сачувати здравље ученика и запослених у школи.  Претпоставили смо да ова школска година неће бити редовна, да нема идеалних рјешења и зато смо, уз остваривање наставних планова и циљева, настојали, и вјерујем у томе и успјели, да се удружимо са ученицима и родитељима и да кроз свакодневну сарадњу искористимо школску годину на најбољи могући начин. И само обиљежавање Дана школе у посебним условима је изазов и показује наша настојања да се прилагодимо свакој ситуацији и урадимо највише и најбоље што можемо.

Извођачи програма


            Користим ову прилику да се захвалим ученицима, запосленима и родитељима на одговорном и савјесном понашању  и  раду  у вријеме трајања ове пошасти. У нади да ћемо ову школску годину памтити по сачуваном  здрављу и доброј сарадњи, али и са нескривеном надом и жељом  да ћемо се ускоро вратити редовном распореду рада и трајању часова, да ћемо бити безбједни и да више нећемо морати да носимо маске, желим нам срећан Дан школе.“

Рецитатори

Најуспјешнији ученици

У четвртак,13.5.2021. године уручили смо награде најуспјешнијим ученицима у овој школској години.

У поводу ДАНА ШКОЛЕ Наставничко вијеће додјељује награде ученицима који су на такмичењима која су предвиђена Календаром такмичења за основне школе у школској 2020/21.години остварили запажене резултате:

Награђени ученици

Прво мјесто на општинским такмичењима освојили су :

из МАТЕМАТИКЕ
7. разред – Павле Цвијановић,
8. разред – Тања Кнежевић,
9. разред – Милица Кокеза,

из ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ 
Софија Ивановић

из ФИЗИКЕ
8. разред – Тања Кнежевић
9. разред – Ивана Аврам,

у ОБЛАСТИ РЕЦИТОВАЊА           
млађа група – Ана Аџаип и средња група – Тијана Ђукић.

Друго мјесто на општинским такмичењима освојили су :

из МАТЕМАТИКЕ
9.разред – Ивана Аврам,

из ФИЗИКЕ
8.разред – Марија Мијатовић,

из ИНФОРМАТИКЕ
Анастасија Берић,

у ОБЛАСТИ РЕЦИТОВАЊА
млађа група – Марија Креховски,
средња група – Марија Илић.

Треће мјесто на општинским такмичењима освојили су:

из СРПСКОГ ЈЕЗИКА
Ања Поповић,

из МАТЕМАТИКЕ
7.разред – Нађа Сарић,
8.разред – Давид Балта, и

из ФИЗИКЕ
Тијана Ђукић.

ПРВО МЈЕСТО НА РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ОСВОЈИЛА ЈЕ Тања Кнежевић

ДРУГО МЈЕСТО НА РЕГИОНАЛНОМ  ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ОСВОЈИЛА ЈЕ
Милица Кокеза

ДРУГО МЈЕСТО НА РЕГИОНАЛНОМ  ТАКМИЧЕЊУ У ОБЛАСТИ РЕЦИТОВАЊА МЛАЂА ГРУПА ОСВОЈИЛА  ЈЕ  
Марија Креховски

Награђени ученици

Наставничко вијеће додјељује награде за освојено прво мјесто на школском конкурсу расписаном у поводу Дана школе у литерарном, ликовном, техничком и информатичком стваралаштву.

Ања Поповић  7. разред и Викторија Метлић 5. разред  освојиле су прво мјесто у области литерарног стваралаштва.
Ивана Аврам и Јелена Подрашчанин 9. разред и Даница Татић  4. разред освојиле су  прво мјесто  урадивши најуспјешније ликовне радове.
Милица Чавић 9. разред урадила је  најбољи технички рад и Кристина Ђурашиновић и Катарина Гаврић 7. разреда освојиле супрво мјесто за урађену најуспјешнију информатичку презентацију.

Честитамо свим успјешним ученицима, њиховим наставницима и учитељима, као и њиховим родитељима на оствареним запаженим појединачним резултатима и представљању школе.
Свима желимо још много успјеха !!!

СРЕЋАН  НАМ ДАН  ШКОЛЕ!!!

Свети Сава

Драга дјецо, цијењени родитељи, поштоване моје колеге,
И ове године, али у новим околностима, с радошћу и љубављу се
припремамо и радимо како бисмо обиљежили школску славу – Светог Саву.

Ми вриједно радимо како бисмо припремили и поставили
изложбе ученичких радова, приказали видео презентације и на
часовима одјељењске заједнице говорили о Растку Немањићу, Светом Сави и Светосављу.

Жао нам је што ове године не можемо организовати свечаност на
Савиндан, морамо чувати здравље и живот јер они немају цијену,
али ћемо у сриједу, 27. јануара 2021. године организовати освећење славског колача и кољива.

Свим ученицима и радницима школе желимо срећну и
благодарну школску славу Светог Саву!

КОЛЕКТИВ ШКОЛЕ

Деведесет наших година

[nk_awb awb_type=“image“ awb_image=“1860″ awb_image_size=“full“ awb_image_background_size=“cover“ awb_image_background_position=“50% 50%“ awb_styles=“ padding-top: 5px; padding-bottom: 5px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; margin-top: 20px; margin-bottom: 20px; margin-left: 10px; margin-right: 10px;“]

Ј У Б И Л Е Ј

Деведесет наших година

1930 -2020.

Драга дјецо, уважене  колеге, цијењени родитељи, поштовани бивши ученици и радници школе,

и ви, знани и не знани пријатељи дјеце и наше школе,

Ове године, иако за нас јубиларне, нећемо бити заједно у  школи, учионици, дворишту…и тек сад видимо, колико недостајемо једни другима. Иако се дружимо и учимо помоћу савремених технологија, једноставно није то то, сви с нестрпљењем чекамо дан када ћемо опет бити у нама драгом окружењу, нашој школи, учионици, сали. Очекујемо тренутак када ће се око нас чути смијех и граја раздраганих ученика и ведрих и расположених наставника и учитеља. Одлучили смо, а знамо сигурно да ћете нас подржати, да упркос  пандемији, обиљижимо  90 година постојања и рада школе у Трну, тако што ћемо се присјетити и подсјетити.

Није једноставно, а ни лако, у неколико реченица описати живот дуг 90 година. Ми имамо част, али и обавезу да се ријечима вратимо на почетак и пратимо трајање школе у нашем Трну. У протеклих 90 година настале су и нестале државе, промијенила су се  друштвена уређења, измијенило више идеологија, десили су се ратови и миграције. Човјечанство је од опанака и плуга напредовало до компјутера, мобилног телефона и робота.

У Трну је у септембру 1930. године почела са радом четвороразредна Народна школа. Одлуку је донијела Краљевска банска управа Врбаске бановине на иницијативу групе грађана, на челу са бањалучким судијом Ћумрукчићем. Захваљујући добровољним прилозима мјештана и помоћи Бановине саграђена је зграда са једном учионицом и опремљена школским намјештајем. Те давне 1930. године у школске клупе, у једно одјељење, сјело је 80 ученика и један учитељ.

Исте године фудбалска репрезентација Југославије је на првом Свјетском првенству у фудбалу, у Монтевидеу, заузела треће мјесто.

Од 1942. до 1945. године школа није радила. Други свјетски рат је завршен1945. године, и школу у Трну, исте године, похађа 145 ученика и са њима ради један учитељ. Осморазредна школа почела је са радом школске 1959/60. године, бројала је 286 ученика од првог до седмог разреда и имала 17 запослених учитеља и наставника.  Само годину дана касније Јуриј Гагарин је први човјек у свемиру.

Од 1964. године школа носи назив ОШ ,,Моша Пијаде“. Године 1969. земљотрес је разрушио школу и пратеће објекте. Настава је извођена у отежаним условима, у жељезничким вагонима и баракама. Те, сада већ далеке, 1969. године људи су стигли на Мјесец.

Нова школска зграда, ова у којој се ми данас налазимо, отворена је у јануару 1972. године, 2003. године дограђене су двије нове учионице, да би 2008. и 2010. школа била проширена за још двије учионице. Тежак период, у раду школе, био је период од 1992. до 1995. године у вријеме Одбрамбено – отаџбинског рата.

Од децембра 1994. године школа носи назив ОШ ,, Десанка Максимовић “.

Од септембра 2003. године уведено је деветогодишње школовање, и тада су уписане двије генерације дјеце, у први и у други разред. На крају школске године, (августа, 2004. године) укупан број ученика био је 1191 (највећи број ученика у историји школе).

Данас школу похађа 1017 ученика, заједно са ПО Гламочани ( 48 ученика ). Ученици су  распоређени у 44 одјељења, наставу изводи 66 учитеља, наставника и професора. Данас је у школи  запослено укупно 95 радника.

Највећи број ученика је из Трна, затим из Гламочана, Јаблана, Шушњара и Буковице, неколицина ученика долази из Пријечана и Великог Блашка.

На основу података из матичних књига ученика и радника, школу у Трну, закључно са овом школском годином, похађало је 12 511 ученика. Од оснивања до данас у школи је радило 386 радника. Осим школе у Трну, данас, ради и школа у Гламочанима као ПО Централне школе  у Трну. Средином прошлог вијека, као четвороразредне, радиле су и школе у Јаблану, Шушњарима и Буковици.

Током свих ових година било је много бурних, тешких, необичних, али много више лијепих и успјешних дана и година. Школске клупе памте много ђака и њихове прве успјехе, безброј осмјеха остало је у школском дворишту, о првим симпатијама да и не говоримо. Изњедрила је ова школа много успјешних, много вриједних, поштених и хуманих људи. Многи су данас поштовани професори, љекари, правници, привредници, мајстори, земљорадници…многи су далеко од Трна, али много је и оних који су и данас са нама као родитељи или као баке и дједови наших ученика.

Свих ових година, школа из Трна била је препознатљива по раду и успјешности, по ученицима и наставницима који су радили и раде у њој, по иновативности и спремности на сарадњу.

За свој рад добили смо више признања, издвојићемо само: „Плакету општине Лакташи“  за посебан допринос развоју Општине у области основног образовања која нам је додијељена 2010. године у поводу Дана општине Лакташи, Признање за најдемократичнију школу у БиХ, а Републички педагошки завод је у мају 2019. године, рад школе оцијенио оцјеном ОДЛИЧАН.

Имамо јасну визију наше школе, да будемо синоним за школу са вишим стандардима у раду, да будемо школа у коју ученици долазе и одлазе са радошћу и осмјехом на лицу, да запослене у нашој школи красе људске врлине, стручност, креативност и тимски рад.

Срећни смо што најљепше тренутке среће и поноса дијелимо са вама, са садашњим ученицима и радницима школе, али исто тако и са људима који су одрастали и школовали се, као и онима који су у протеклим деценијама васпитавали и образовали или радили неки други посао у нашој школи.

Сви ми, бивши и садашњи, дио смо школе у Трну.

За нас је школа у Трну свако наше дијете – наш ученик, сваки наш радник, наш пензионер и родитељ.

Увјерени смо да ће још многе генерације ,,својим тренуцима“ допринијети дугом трајању наше школе.

Срећан нам јубилеј!

Ми, из наше школе у Трну!

[/nk_awb]