ПРОЉЕЋНИ РАСПУСТ

У понедјељак, 22. априла 2019.године почиње прољећни распуст за ученике и

траје до петка 26. априла.

Понедјељак, 29. април 2019. године је вјерски празник – Васкршњи понедјељак, празнични и  нерадни дан.

Наставни процес  настављамо у уторак, 30. априла 2019. године

према важећем распореду часова.

Ученици од другог до петог разреда су прва смјена, ученици од шестог до деветог разреда су друга смјена, а ученици првог разреда радиће према утврђеном распореду  рада.

Драга дјецо, желим да прољећни распуст и предстојеће празнике проведете у кругу својих породица у миру, здрављу и одмору.

Такође, свим ученицима и мојим колегама желим срећан предстојећи, најрадоснији хришћански  празник  Васкрс, традиционалним хришћанским поздравом:

 ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

 

Обиљежен „Eнергетски дан општине Лакташи 2019”

ПРОЉЕЋНИ РАСПУСТ ЗА УЧЕНИКЕ ТРАЈЕ ОД ПОНЕДЈЕЉКА, 22.АПРИЛА ДО ПЕТКА, 26.АПРИЛА 2019. ГОДИНЕ. ПОНЕДЈЕЉАК, 29.АПРИЛ 2019.ГОДИНЕ ЈЕ ПРАЗНИЧНИ – НЕРАДНИ ДАН. НАСТАВНИ ПРОЦЕС НАСТАВЉАМО У УТОРАК, 30.АПРИЛА 2019. ГОДИНЕ. УЧЕНИЦИ ПРВОГ РАЗРЕДА РАДЕ ПРЕМА УТВРЂЕНОМ РАСПОРЕДУ. УЧЕНИЦИ ОД ДРУГОГ ДО ПЕТОГ РАЗРЕДА СУ ПРВА СМЈЕНА, А УЧЕНИЦИ ОД ШЕСТОГ ДО ДЕВЕТОГ РАЗРЕДА СУ ДРУГА СМЈЕНА.

Данас, 18.4.2019. године у 10:30 часова, у нашој школи је обиљежен“Енергетски дан општине Лакташи“.

Кроз креативну и забавну радионицу потрудили смо се да ојачамо свијест нашим најмлаћим становницима о одрживој енергији , енергетској ефикасности и заштити животне средине.

Ученицима 3 разреда смо подијелили мајице, бојанке, као и кратке брошуре и промотивни материјал у вези са законским регулативном из области енергетске ефикасности.

Организовали смо такмичење за најбоље дјечије радове на тему „Паметно трошимо енергију“, за све Основне школе са подручја наше општине.

У категорији литерарних радова друго мјесто је освојила наша ученица Наталија Кесић, а у категорији техничких радова друго мјесто је освојио ученик Стефан Поповић.

Екстерно вредновање

Провјера постигнућа из српског језика и математике у школској 2018/2019. години je спроведена 9. и 10. априла 2019. године. Ученици су рјешавали задатке из српског језика 9. априла, а 10. априла из математике. Тестирању је приступило укупно 119 ученика деветих разреда.
Резултати тестирања из српског језика: 72,23%
Резултати тестирања из  математике: 51,91%

Биолошка кухињица

У шестом разреду на часовима биологије ученици су у току марта учили о бактеријама, алгама и гљивама. Овај пут ученици су своје знање требали провјерити на мало другачији начин,тачније у кухињи.

Задатак 1. – Направи сам свој јогурт

Биолошка кухињица

„ Научили смо да се млијечне бактерије хране млијечним шећером, и то само на температури  од 37 до 40 степени. То знање смо искористили и направили шољу јогурта.  Прво смо прокували млијеко (на тај начин смо убили све бактерије), затим смо га сипали у шољу и оставили да се прохлади. Потом смо у млијеко додали кашику јогурта (тако смо убацили нове бактерије) и добро промјешали. Након пар сати на собној температури млијеко се претворило у јогурт,јер  приликом ферментације млијечни шећер (лактоза) се претворио у млијечну киселину. „

Задатак 2.- Направи кифлице и почасти другаре

Биолошка кухињица

„Према рецепту који смо добили од наставнице биологије Весне Ћирић, направили смо слатке и слане кифлице. Потребан материјал било нам је брашно, суви квасац, млијеко, со, шећер, сир и џем за филовање.Направили смо тијесто,потом лоптице које смо растањили, нафиловали и обликовали у кифлице. Кифлице су још прије печења почеле „расти“. То се догађа зато што смо у тијесто ставили квасац. Квасци су једноћелијске гљиве. Разлажући шећер, квасци изазивају алкохолно врење, то јест стварају алкохол и угљен-диоксид. Угљен-диоксид ствара мјехуриће и тијесто нараста.“

Ученици су веома добро урадили домаћи задатак. Одушевљење нису крили ни другари који су пробали кифлице, као и стручна служба школе и директор. На часу су ученици поред дегустације кифлица имали прилику микроскопирати квасце и  буђи, као и посматрати шта се дешава када квасац ставимо у  топлу воду са шећером.

Биолошка кухињица

Кад будеш следећи пут јео кифлице,сјети се да је за њих заслужно нешто са чим си се сусрео у књизи биологије. Тијесто је нарасло и постало меко због квасца, јогурт од млијека су направиле бактерије,а пекмез је сачувао свјежину воћа јер је пастеризован. Радећи ове експерименте ученици су открили многе тајне и упознали се с дивним невидљивим свијетом микроорганизама.

Идемо даље!

Настављамо са планом активности наше школе у оквиру акције ,,Чистији Лакташи за све нас“. И данас смо били вриједни!