Идемо даље!

Настављамо са планом активности наше школе у оквиру акције ,,Чистији Лакташи за све нас“. И данас смо били вриједни!

 

Чистији Лакташи за све нас

План активности наше школе у оквиру акције ,,Чистији Лакташи за све нас“ од 18. до 24. марта 2019. године.

Циљ је васпитати, усмјерити и показати дјеци, ученицима значај очувања животне средине у којој одрастају, створити навику  културног понашања и развити осјећај за  лијепо и уредно.

  1. Понедјељак, 18. март 2019. године – садња бора( активност еколошко-биолошке секције)
  2. Уторак и сриједа, 19. и  20. март 2019. године – цртање еколошких знакова на часовима ликовне културе у 2, 3, 4. и 5. разреду,
  3. Четвртак, 21. март 2019. године – поставка изложбе у холу школе, презентација о значају здраве и чисте средине и презентација о  Свјетском дану вода, 22. марту
  4. Четвртак, 21. март 2019. године – наступ оркестра школе поводoм почетка прољећа и акције уређења околине
  5. Петак, 22. март 2019. године – прикупљање и чишћење простора око школе у Трну и Гламочанима, простора испред и око Мјесне заједнице и Амбуланте у Трну, дуж Доситејеве улице до моста на Врбасу и Улице цара Душана на простору око аутобуских стајалишта.

Акцију ће извести ученици од петог до деветог разреда са разредницима у времену од 11 до 12 часова и од 17 до 18 часова.

Невидљиви свијет хемије и биологије

 

 

Материја је све што нас окружује и ми сами, то је дефиниција која нас увијек подсјећа на прве часове хемије, али понекад је тешко замислити како изгледају најситнији и градивни дјелићи те материје. Сви знамо да у нашем организму има липида, угљених хидрата, масти, протеина, неких киселина и осталих једињења чудних и компликованих назива, али ријетки се интересују од чега се састоје ти дјелићи који чине једну цјелину. Шта настаје када се атоми водоника, кисеоника, угљеника и азота удруже у дугачке ланце које активирају и покрећу различити ензими и хормони. Када се споји хемија и биологија многе ствари постају јасније.

Неки се интересују да сазнају како изгледају вируси, како је могуће да с

у они на граници између живе и неживе природе, да лутају ваздухом док у свом тијелу носе „успаваног путника“ (ДНК/РНК) и да постају живи тек када уђу у

ћелију биљке, животиње или човјека гдје испуштањем свог генетског материјала преузимају потпуну контролу над ћелијом

домаћина.

Како изгледају атоми и вируси када их дјечија машта замисли, а вриједне и креативне руке  направе могли смо да видимо ових дана на холу наше школе.

Ученици шестог и осмог разреда су уз помоћ наставнице хемије, Свјетлане Дејановић и наставнице биологије, Весне Ћирић направили моделе атома и вируса. Усвојена знања из теорије о грађи атома, распореду електрона, протона и неутрона као и о разноврсном и невјероватном свијету вируса ученици су успјели да представе помоћу пластелина, жице, новогодишњих куглица, дрвета, перли и старих сијалица.

Ученички радови су изложени у холу школе у последњој седмици фебруара, а почетком марта ученици су имали прилику да изаберу  најбоље моделе атома и вируса. Наставнице похваљују све учеснике изложбе за њихово знање, труд, залагање и маштовитост.

ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ ХОРОВА

У суботу, 2.марта 2019.године оджано је такмичење хорова основних школа  са подручја општине Лакташи. Уз прелијепe пјесмe и дружење, основци су показали да музика не познаје границе.

Школско такмичење из  демократије

У сриједу,  20. фебруара 2019. године одржано је школско такмичење из предмета Демократија и људска права у оквиру теме  „ Пројекат грађанин “

Ученици сва   четири одјељења шестог разреда показали су изванредно  познавање проблема. Ученици су истраживали сљедеће теме:

  • Загађивање различитим врстама отпада    ( 6-1 )
  • Претешке ђачке торбе  ( 6-2 )
  • Пси луталице ( 6-3 )
  • Вршњачко насиље ( 6-4 )


Ученици   су понудили мноштво квалитетних мјера за рјешење наведених проблема.  Комисија је похвалила сва одјељења  шестог разреда. Одјељење 6-2   је  побједник школског такмичења