Историјат школе

Камен темељац за нову зграду Основне школе у Трну постављен је 25. октобра  1970. године. Нова школска зграда, у којој се настава изводи и данас, отворена је 16. јануара 1972. године. По отварању школа у Трну има 12 великих учионица, фискултурну дворану, кабинет за хемију, физику, биологију, ликовно васпитање и опште-техничко образовање, као и низ других пратећих просторија. Њена изградња коштала је око 5 милиона динара, а средства су обезбијеђена из Фонда за обнову и изградњу Лакташа.
Школске 1973/74. године све школе на подручју општине Лакташи су интегрисане у једну школу под називом Центар основног образовања “23. април“, док је свака од основних школа задржала свој ранији назив.
Школске 1991/92. године извршене су значајне организационе промјене у основном образовању. Укинути су центри основног образовања и наша школа је поново постала самостална.
Почетком  другог полугодишта школске 1992/93. године у основне школе се као обавезан наставни предмет уводи вјеронаука коју у Основној школи “Моша Пијаде“ у Трну изводи свештеник Новак Ђурић.
Први пут послије 45 година, 27. јануара 1993. године, у школи се прославља Школска слава-Свети Сава.
У прољеће 1999. године, по први пут , за потребе  школе су набављена два рачунара, а данас у школи  имамо око 40 рачунара.  Овдје је значајно истаћи помоћ породице Божић, родитеља наших,  ученика који су школи даровали 5 рачунара.
На почетку школске године 1999/2000. године уведен је као редован предмет енглески језик, а први предавач био је Мирко Бједов.
Те јесени, захваљујући руководству општине Лакташи,  донацијом организације СИМИК и њемачке владе санирана је школска зграда.Урађено је сљедеће: реконструкција крова, замјена паркета у фискултурној сали , постављање винфлекса у осам учионица и санација система гријања. Укупна вриједност радова износила је 130 000 КМ. Овдје наглашавамо рад ученика и особља школе на чишћењу учионица од старих и дотрајалих пластичних плочица. Завршетак радова свечано је обиљежен 17.12.1999. године.
У јесен 2003. године завршени су послови на асфалтирању школског дворишта. Радове је финансирала општина Лакташи, а изводило предузеће „Нискоградња“ из Лакташа.   Припремне радове извршили  су кућни мајстори уз велику помоћ ученика завршног разреда који су и на овај начин показали вољу и жељу да се простор у којем свакодневно бораве уљепша и учини бољим.
У децембру 2004. године школа је прикључена на бежичну интернет мрежу, што у потпуности одговара савременим информатичким захтјевима. Значајна средства 2005. године уложена су у опремање кабинета физике ( средства  за опремање кабинета физике одобрена су путем Пројекта за побољшање квалитета рада у школи), набављен је знатан број учила и помагала за потребе наставног процеса (посебно за биологију, хемију, српски и енглески језик, као и техничко образовање).
Значајно је напоменути да од 2003. године до данас, захваљујући завидним менаџерским способностима руководства наше школе, на разне начине ( редовна материјална помоћ општине Лакташи , донацијама родитеља и властитим средствима школе) је набављен велики број рачунара и рачунарске опреме, разних учила и помагала, тако да је наша школа данас једна од технички најопремљенијих и најсавременијих школа у Републици Српској.
Током 2003. године дограђене су двије нове учионице и извршено фасадирање зграде. У љето 2007. године реновирана је подручна школа у Гламочанима. У јесен 2008. године дограђена је учионица за техничко образовање и радионица за домара. За Дан школе, 16. маја 2010. године, обиљежено је 80 година постојања и рада школе у Трну. Између осталог урађена је монографија школе и додјељене повеље и признања заслужним. У љето 2010. године дограђена је вишенамјенска учионица на улазу у школу.