Опасност на интернету – контролом заштитимо нашу дјецу

Драги родитељи,

Неминовна посљедица дигиталног доба у коме живимо јесте масовност коришћења интернета у којој појединац, почев од дјетета, данас у рукама држи уређај са огромним могућностима које му итекако могу користити јер исти осигурава општу повезаност, велики пријем релевантних података, обраду података и сл.

Међутим, прашума виртуелног свијета има и своју лошу страну.

Најпопуларније мреже код дјеце и младих су „Instagram“, „Snapchat“ i „YouTube“ и у скорије вријеме све више друштвена мрежа „Тик-Ток“.

Друштвена мрежа Тик-Ток, посебно популарна међу дјецом и младима, осмишљена је са циљем креирања и дијељења кратких видео садржаја, а у складу с пословном политиком Тик-Ток платформе, корисници ове друштвене мреже не могу бити особе млађе од 13 година.

Међутим, недавни трагични догађаји из земаља у окружењу показали су да у стварности то и није тако. Пракса је показала да је наведена платформа постала погодно тло за постављање изазова међу корисницима (најчешће дјецом) који се могу украсити префиксом бизарни. Бизарни изазов на Тик-Току под називом „blekaut“ није први изазов овог типа који се појавио на некој од друштвених мрежа а за посљедицу је имао људски живот. У протеклом периоду свједочили смо сличним изазовима попут „Плавог кита“, „Сломљене лобање“ и сл. Податак који забрињава јесте масовност употребе наведене апликације од стране дјеце и младих .

Неспорна је чињеница да коришћење сваке друштвене мреже има своје добре али и лоше стране, а да би се избјегла лоша страна, потребно предуприједити немиле догађаје. Зато да би се контролисао садржај који дијете конзумира са ове али и других платформи, препоручујемо комбинацију два сегмента и то родитељског надзора и техничких могућности заштите:

-Дјеца и млади се боље од родитеља служе друштвеним мрежама. Да би родитељ био у току са активностима које његово дјете остварује на друштвеној мрежи било би пожељно да родитељ такође преузме апликацију коју користи његово дијете, да се упозна са начином рада и садржајем како би могао са дјететом разговарати о ономе што види на одређеној апликацији. На тај начин ће се приближити дјетету и сазнати више информација о одређеној апликацији.

– На Тик-Ток платформи родитељима је дата могућност да користе опцију „Ограничени начин рада“ за контролу своје дјеце или породични „Сигурносни начин“ за упаривање свог рачуна с дјететом ради управљања поставкама у потпуности. То је одличан начин да пратите све оно што ваше дијете ради на мрежи.

– Када се пријави за Тик Ток, дијете од 13 до 15 година, његов рачун је према заданим поставкама приватан, само пријатељи могу коментарисати видео-записе, а други корисници не могу              „ дуетовати “ с његовим видео-записима. Само корисници старији од 18 година могу уживо преносити и користити директне поруке, а само корисници старији од 18 година могу куповати, слати или примати виртуелне поклоне.

На интернет страници Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а Српске https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk може се наћи низ превентивних савјета који се односе на заштиту од свих облика високотехнолошког криминалитета.

Молимо вас немојте занемарити препоруке и савјете јер заједнички циљ нам је безбрижно, здраво и срећно дијете.