Недјеља дјетета

Слоган овогодишње Недјеље дјетета, која се обиљежавала од 2. до 8. октобра, јесте „Дјечији свијет – мој свијет“. Сваке године се у цијелом свијету прва недјеља октобра посвећује дјеци и њиховим правима. Њен циљ је да нас подсјети да су дјеца темељ и залог будућности и мјера вриједности свих људских настојања. У том духу сјетимо се ријечи Достојевског: „Ниједан идеал овог свијета није вриједан сузе дјетета“. Нека нас ова мисао опомиње да су добробит дјеце и поштивање њихових права императиви сваког развијеног и хуманог друштва.
Овогодишњи програм активности којим смо обиљежили НедјеЉу дјетета био је веома разноврстан. Наша школа је са великом ЉубавЉу и ентузијазмом организовала низ активности за дјецу и активности дјеце.
Недјељу дјетета у нашој школи започели смо активношћу под називом „Ђачка торба“. Одјељењске старјешине и наставници физичког васпитања мјерили су тежину ђачке торбе и упоређивали је с висином и тежином ученика. Циљ нам је био да промовишемо здравље наше дјеце и да смањимо тежину торби које носе на својим леђима.
Ученици првог и другог разреда украсили су двориште цртежима, а у томе су им помогле њихове учитељице.
Свој креативни потенцијал на тему „Дјечији свијет – мој свијет“ показали су чланови Литерарне секције писаним радовима у прози и стиху.
На часовима ликовне културе ученици трећег, четвртог и петог разреда цртали су на тему „Дјечији свијет – мој свијет“. Свако одјељење поставило је разредну изложбу, а и школски хол су украсили најбољим радовима. У стопу су их пратили и велики другари од шестог до деветог разреда, који су кистом изразили своје виђење дјечијег свијета. И њихови радови су украсили нашу школу.
Чланови Савјета ученика су, са својим одјељењским старјешинама, припремали предавања и радионице о дјечијим правима из Конвенције о правима дјетета, које су представили другарима на часовима одјељењске заједнице.
Поздравили смо и јесење дане пригодном изложбом у холу школе, а њу су припремили ученици петог разреда са својим учитељима.
У петак, 6. октобра, наше ученике смо обрадовали Даном без оцјењивања.
И наши другари из ПО Гламочани су истим активностима обиљежили НедјеЉу дјетета.
Ученици разредне и предметне наставе су током цијеле недјеље читали кратка казивања о правима дјетета преко школског разгласа.
Сваки дан смо застајали да чујемо нашу дјецу. То је симболично слало поруку да је сваки дан Дан дјетета и да се њихов глас увијек мора чути.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *