Дан дјечије радости

Посљедњи радни (школски) дан у децембру је нерадан те се тај дан обиљежава као Дан дјечије радости или весели час. Ученици се тог дана радују заједно са својим учитељима и наставницима успјешном крају  једне године и веселе се још успјешнијој новој години. Овако то изгледа у нашој школи.

Дaн здрaвe хрaнe

Meђунaрoдни дaн хрaнe устaнoвилa je Oргaнизaциja зa хрaну и пoљoприврeду Уjeдињeних нaциja (ФAO) кaкo би пoдиглa свиjeст људи и ширилa знaњa и инфoрмaциje o ствaрaњу „свиjeтa бeз глaдних“ и oд 1981. oбиљeжaвa сe свaкe гoдинe 16. oктoбрa.

Пoтaкнути жeљoм дa прoбудимo свиjeст o здрaвoj исхрaни и укaжeмo нa знaчaj oчувaњa здрaвљa, у шкoли смo oсмислили и oргaнизoвaли нeкoликo aктивнoсти крoз кoje смo упoзнaли учeникe сa вaжним чињeницaмa o здрaвљу и прeхрaни:

  • прeдaвaњa нa чaсoвимa oдjeљeњскe зajeдницe,
  • прикaзивaњe прeзeнтaциje o здрaвoj исхрaни,
  • прoвoђeњe истрaживaњa o исхрaни дjeцe 5. рaзрeдa,
  • тe у шкoли oргaнизoвaли Дaн здрaвe хрaнe.

Циљ нaм je дa учeникe инфoрмишeмo, мoтивишeмo и oсвиjeстимo дa сe здрaвиje и квaлитeтниje хрaнe и нa тaj нaчин имajу oдгoвoриниjи oднoс прeмa сeби и свoм тиjeлу, oднoснo здрaвљу.

Учeници 5. рaзрeдa су сe сa свojим мajкaмa и бaкaмa пoтрудили дa нaм дaнaс дoчaрajу дух здрaвe исхрaнe крoз нaмирницe и укуснa jeлa кoja су спрeмaли сaми, у свoм дoмaћинству.

Уз нaвeдeнo oргaнизoвaли смo дa сви учeници дoбиjу чaшу млиjeкa и пo jeдну jaбуку кao симбoл здрaвe хрaнe.
Зaхвaљуjeмo сe прeдузeћу „Tрoпик“ зa млиjeкo и пoрoдици Кoвaчeвић зa jaбукe.

 

Прославили смо Дан светог Саве

Дан посвећен Светом Сави, нашем првом просвјетитељу, архиепископу, светитеЉу, књижевнику, законодавцу и миротворцу прославља се широм свијета, у свим српским школама. Тако је 27. јануар свечано обиЉежен и у нашој школи, у присуству ученика, наставника и многобројних гостију.

Након химне Светом Сави, којом је почео пригодан програм, присутнима се обратио директор наше школе, господин Радослав Савановић, пожелио добродошлицу и честитао празник свим ученицима и наставницима. Услиједио је чин освећења и ломЉења славског колача, након чега је настављен програм који су наши вриједни ученици припремили уз помоћ наставника. Драмска и рецитаторска секција, хор, фолклор и оркестар наше школе су се потрудили да нам и ове године уприличе пригодну и занимЉиву свечаност. Присјетили смо се легенди, пјесама и прича везаних за име и личност Светог Саве. Активности поводом обиЉежавања овог празника трајале су неколико дана. Наши ученици украсили су школске холове ликовним радовима посвећеним нашем светитеЉу, а на часовима су учили и проширивали знање о његовом животу и раду.

Одбацујући лагодан живот на двору и посветивши се раду за напредак свог народа, Свети Сава нас је задужио да из године у годину славимо и величамо његово име.

Дан дјечије радости

Као и до сада и ове године ученици су заједно са својим учитељима, разредним старјешинама и наставницима  прославили одлазак старе и долазак нове године  са надом да ће Нова година донијети више знања, среће и првенствено здравља.
Иначе, посљедњи радни (школски) дан у децембру је нерадан те се тај дан обиљежава као Дан дјечије радости или весели час. Ученици се тог дана радују заједно са својим учитељима и наставницима успјешном крају  једне године и веселе се још успјешнијој новој години. Цијела школа је окићена украсима и ученичким радовима те спремно чека улазак у Нову годину. Ученици и наставници су тога дана само велики пријатељи и није битно ко је ученик а ко учитељ.
Укратко речено Дан дјечије радости је дан којег сви ученици дочекују насмијани и сви га жељно чекамо цијелу годину.  На тај дан нема мјеста за тугу. Само се радује, смије и воли.

Дан здраве хране

Међународни дан хране установила је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) како би подигла свијест људи и ширила знања и информације о стварању „свијета без гладних“ и од 1981. обиљежава се сваке године 16. октобра.
Стара изрека каже: “Реци ми шта једеш и рећи ћу ти какав си“. Ова мисао нам потврђује да је култура исхране стара колико и сам човјек. Ипак, свијет данас живи између крајности – екстремног сиромаштва и неухрањености с једне стране и гојазности дјеце и одраслих с друге стране. Због тога је важно да развијамо свијест код дјеце и младих како би им здраве прехрамбене и, уопште животне навике, постале животни стил. Колико је важно да пазимо шта једемо, једнако је важно и како хранимо душу. Морамо научити да дијелимо, да будемо хумани како бисмо заједничким залагањем направили „свијет без гладних“.
Дан здраве хране у нашој школи и ове године је окупио ученике петог разреда, учитеље и наставнике биологије за богатом трпезом пуном здравих и домаћих јела. У припреми су свесрдно помогле мајке и баке. Ученици и наставници су уживали у укусним јелима и јесењем сунцу, забавили се и научили да је у исхрани најбитнија умјереност, разноврсност и уоброченост.

Недјеља дјетета

Слоган овогодишње Недјеље дјетета, која се обиљежавала од 2. до 8. октобра, јесте „Дјечији свијет – мој свијет“. Сваке године се у цијелом свијету прва недјеља октобра посвећује дјеци и њиховим правима. Њен циљ је да нас подсјети да су дјеца темељ и залог будућности и мјера вриједности свих људских настојања. У том духу сјетимо се ријечи Достојевског: „Ниједан идеал овог свијета није вриједан сузе дјетета“. Нека нас ова мисао опомиње да су добробит дјеце и поштивање њихових права императиви сваког развијеног и хуманог друштва.
Овогодишњи програм активности којим смо обиљежили НедјеЉу дјетета био је веома разноврстан. Наша школа је са великом ЉубавЉу и ентузијазмом организовала низ активности за дјецу и активности дјеце.
Недјељу дјетета у нашој школи започели смо активношћу под називом „Ђачка торба“. Одјељењске старјешине и наставници физичког васпитања мјерили су тежину ђачке торбе и упоређивали је с висином и тежином ученика. Циљ нам је био да промовишемо здравље наше дјеце и да смањимо тежину торби које носе на својим леђима.
Ученици првог и другог разреда украсили су двориште цртежима, а у томе су им помогле њихове учитељице.
Свој креативни потенцијал на тему „Дјечији свијет – мој свијет“ показали су чланови Литерарне секције писаним радовима у прози и стиху.
На часовима ликовне културе ученици трећег, четвртог и петог разреда цртали су на тему „Дјечији свијет – мој свијет“. Свако одјељење поставило је разредну изложбу, а и школски хол су украсили најбољим радовима. У стопу су их пратили и велики другари од шестог до деветог разреда, који су кистом изразили своје виђење дјечијег свијета. И њихови радови су украсили нашу школу.
Чланови Савјета ученика су, са својим одјељењским старјешинама, припремали предавања и радионице о дјечијим правима из Конвенције о правима дјетета, које су представили другарима на часовима одјељењске заједнице.
Поздравили смо и јесење дане пригодном изложбом у холу школе, а њу су припремили ученици петог разреда са својим учитељима.
У петак, 6. октобра, наше ученике смо обрадовали Даном без оцјењивања.
И наши другари из ПО Гламочани су истим активностима обиљежили НедјеЉу дјетета.
Ученици разредне и предметне наставе су током цијеле недјеље читали кратка казивања о правима дјетета преко школског разгласа.
Сваки дан смо застајали да чујемо нашу дјецу. То је симболично слало поруку да је сваки дан Дан дјетета и да се њихов глас увијек мора чути.

 

Међународни дан језика

Европки дан језика, који се обиљежава широм Европе 26. септембра, промовисан је и у нашој школи. Ученици су са наставницима енглеског и њемачког језика представили земље у којима се говоре ова два језика- њихове обичаје и културу. Обиљежавање Европског дана језика иницирао је Савјет Европе, још 2001. године, и од тада се обиљежава у 47 држава чланица Савјета.

Свечани пријем за првачиће и њихове родитеље

Септембар има посебно значење и носи са собом празнично расположење јер започињемо школску годину и дочекујемо нове ћаке прваке. Ове године смо 1. септембра закорачили у нове школске и радне побједе. Овај дан улјепшала су насмијана лица наших ђака.
Добродошлицу су им пожељели сви наставници и учитељи на челу с директором Радославом Савановићем. Одржана је свечана приредба којом смо поздравили наше првачиће и пожелјели им срећан почетак школовања. Програм је био веома разноврстан и занимљив, припремљен с много лјубави и ентузијазма. .
Својим присуством указали су нам част замјеник начелника Општине Лакташи Мирослав Коџоман и представници Општине Лакташи. Звонка пјесма наших ђака обиљежила је наш први школски дан. Ако се по јутру дан познаје, онда ће ова школска година бити испуњена успјесима, пријателјством и другарском подршком млађим другарима. Срећан почетак, драги ученици и наставници!