Занимљива настава

Када се споје наука и умјетност настаје нестварна магија.

На необичан начин наставници Далибор Обрадовић и Бојан Ракочевић су ученицима деветог разреда покушали објаснити како да ,,ВИДЕ“ звук. Уз помоћ разних наставних помагала ученици су имали прилику да науче нешто више о звуку и његовим карактеристикама.

Zvuk from JUOS Desanka Maksimovic TRN on Vimeo.

Концерт класичне музике

Наши ученици су имали прилику и задовољство да присуствују концерту класичне музике. Концерт је одржан у сарадњи са Академијом умјетности у Бањој Луци.

Koncert u školi from JUOS Desanka Maksimovic TRN on Vimeo

Концерт су извеле:
Драгана Латиновић- клавир
Јована Бранковић-клавир
Сњежана Поповић Вулета-клавир

Занимљиви свијет ћелије- израда реплике модела ћелија

„Ћелија је основна јединица грађе и функције свих живих бића“- дефиниција које се и данас одлично сјећамо. Да ученици у нашој школи не уче само сувопарну теорију, већ имају и супер осмишљене практичне радове, показали су на часу биологије гдје су правили реплике модела животињских ћелија.


Ћелије од стиропора, глинамола, пластелина, картонских кутија….. Звучи невјероватно? Вриједне руке и бујна машта ученика деветих разреда створили су „војску“ ћелија, и јако вијерно дочарали сваки детаљ унутрашњости ћелија. Након што су усвојили знања о биљној и животињској ћелији, ученици шестих разреда који су жељели су направили моделе биљних ћелија од пластелина.

Најбољи радови изложени су у холу школе 22.9.2018. године. Ученици су заједно са наставницом биологије, Весном Ћирић, позвали директора школе, Радослава Савановића да посјети изложбу, 2.11.2018., гдје су још једном показали свој труд, маштовитост и знање. Он је похвалио све ученике и рекао да и даље наставе повезивати теоријска знања и праксу.

Обиљежили смо Дан науке

У циљу обиљежавања Дана науке (10.новембар), наставнице хемије Свјетлана Чолић и биологије Весна Ћирић су са ученицима припремили низ активности које су реализоване током цијеле радне седмице.У уторак, 6.11.2018. године ученици, чланови, различитих секција и додатних настава у пратњи својих наставника посјетили су Фестивал науке у Дому омладине у Бањој Луци.

Ученици су могли да присуствују различим експериментима из области физике, хемије, биологије али и да учествују у рјешавању математичких и програмерских задатака и проблема. Ученици су научили како да измјере крвни притисак, како се чувају сперматозоиди бика у тачном азоту, а помоћу микроскопа су могли да виде препарате нормалних и малигних ћелија човјека. Уз то учествовали су у радионици писања кинеских симбола, као и рјешавања задатака везаних за географију (рељеф).
Сриједа, 7.11.2018. године била је у знаку малих нучних експеримената који су се одиграли у холу школе. Чланови секција млади хемичари и млади биолози заједно са наставницом хемије Свјетланом Чолић и наставницом биологије Весном Ћирић приредили су заједнички огледни час хемије и биологије на холу школе.
Ученица Ана Дрљача ( VIII 5 ) нам је показала како направити слонову пасту. У тањиру млијека могли смо да видимо настајање малог ремек дијела од разних боја које „бјеже“ од детерџента захваЉујући ученици Јовани Јањуш (VIII 5 ). Од ученика Сергеја Гајића ( VI 2 ) смо сазнали како надувати балон уз помоћ састојака које можемо наћи у свакој кухињи. Духа из лампе је ослободио Бане Савић ( VIII 5 ), а Тања Кнежевић ( VI 4 ) је доказала присуство скроба у различитом воћу и поврћу. Сњежана Кокеза ( VIII 5 ) је успјела да искористи сок црвеног купуса као индикатор киселина и база.
Да смо успјели нашим експериментима пробудити заинтересованост за науку говори и чињеница да смо имали два добровоЉца из публике која су се придружила „малим научницима“. Христина Ђукић ( VI 1 ) нам је показала како кроз пластичну врећицу испуњену водом може провући оловке, а да вода не исцури.  Ана Божић ( VIII 3 ) је створила хемијског камелеона у ерленмајерици.
Прилику да присуствују овом огледном часу имали су представници свих одјеЉења наше школе од VI до IX разреда и ученици са посебним потребама, као и наставници наше школе заједно са педагогом и помоћником директора.

Предавање „Петарде нису играчке“

У склопу акције „Петарде нису играчке“, коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, полицијски службеници Полицијске управе Лакташи су одржали едукативна предавања за ученике наше школе.


Наведене активности се спроводе с циљем информисаности дјеце о опасностима и могућим повредама које могу настати употребом пиротехничких средстава.

Предавању је присуствовало 80 ученика од четвртог до деветог разреда.Такође, ова прилика је искоришћена да се сви подсјете да је употреба пиротехничких средстава на јавном мјесту кажњива законом. Низом превентивних активности које предузима ПУ Лакташи, желимо допринијети да предстојећи новогодишњи и божићни празници протекну у миру и без нежељених последица.

Хуманитарна акција „Један слаткиш, једно дијете“

Ова акција је једна од активности Мреже савјета ученика Босне и Херцеговине. Споменута се састоји у скупљању слаткиша у школама у Босни и Херцеговини, након чега се праве пакетићи који се поклањају социјално угроженој дјеци и установама чији су штићеници дјеца. Наша школа се и ове године одазвала хуманитарној акцији и ученици су се укључили са задовољством. У школи је постављена кутија у коју су се могли убацити слаткиши.
Покажимо дјечици да нису сама и уљепшајмо им мјесец децембар наљепшим бојама младости и весеља!

Интегрисана настава- огледни час

Дана 9.10.2017. су наставници Тања Михаљчић и Младен Пралица у одјељењима VIII-4 и VIII-2 реализовали интегративни час њемачког и енглеског језика са темом „Кöрпертеиле / Бодy Партс“. Циљ ових часова био је да ученици кроз иновативни облик рада усвоје вокабулар везан за дијелове тијела.
Према ријечима и ученика и наставника, поменути часови били су веома занимљиви и поучни, те представљају право освјежење у односу на класичну наставу.