Школа у Гламочанима добила централно гријање

 Кад се вриједне руке сложе све се може, све се може…

На иницијативу  нашег свештеника и вјероучитеља, Стојана Ђурђевића, почетком септембра 2019. године  покренуте су активности да се у ПО Гламочани  угради централно гријање.
Активности у виду донација,добровољног рада и материјалних средстава подржали су мјештани,родитељи и привредници Гламочана, Трна и Школа.
Посебно истичемо ангажованост и помоћ Александра и Лазара Ступара(ПП ,,Јањош“), Срђан Петровић(“ Маркети С “), Боре Кукића (ПП „Термоклима“) , Момчила Маринковића, Саше Поповића, Илије и Гојка Сандића, Стевана Перичевића и домара Централне школе.
Уз поменуте морамо истаћи ангажованост , вољу, рад и сложност свих радника у ПО Гламочани.
Активности су завршене у недјељу, 15.децембра 2019. године, пећи из учионица отишле су у историју.
Велика захвалност свим учесницима акције од ученика, директора и радника  ЈУ ОШ ,,Десанка Максимовић“ Трн – ПО Гламочани!

 

Сат кодирања

И ове године наши ученици су имали прилику да стичу знања из области програмирања у оквиру седмице кодирања, која се ове године одржава од 6. до 13. децембра. Сат кодирања( један школски час у оквиру седмице) је глобална едукативна акција америчке непрофитне организације CODE.ORG намијењена стицању првих програмерских искустава, покренута са циљем демистификације информатике и програмирања и мотивације ученика да размотре каријеру у програмирању и IT сектору.

Преко 100 милиона младих у 180 земаља широм свијета учестовало је до сада у Сату кодирања. Туторијали су доступни на више од 45 језика, а намијењени су особама старосне доби од 4 до 104 године.Претходно предзнање није потребно!
Ученици су имали прилику да кодирање испробају на интерактивној табли.

„Будимо хумани – помозимо, подијелимо“

У перидоу од 25. до 28. новембра 2019. године провели смо акцију под називом „Будимо хумани – помозимо, подијелимо.“ Циљ наше акције био је прикупљање основне животне намирнице и хигијенска средства за породице наших ученика које се тренутно налазе у стању социјалне потребе, као и подршка и помоћ Црвеном крсту Општине Лакташи за помоћ најугроженијим категоријама становништва.
Захваљујући успјешно реализованој акцији припремили смо десет (10) комбинованих памета помоћи за породице наших ученика, 15 новогодишњих пакетиће за наше ученике, а дио животних намирница прослиједили смо ООЦК Лакташи. Захваљујемо свим ученицима наше школе, њиховим родитељима и нашим колегама који су подржали нашу акцију и показали да је хуманост и солидарност увијек присутна у нашој школи. Никада не заборавимо да се добро само добрим враћа!

Битна ми је моја школа-учионице 21. вијека

Да би школа опстала и развијала се као заједница учења у којој ће учити ученици и наставници, наставни процес мора да буде осавремењен новом технологијом и опремом усмјереном на развијање кључних компетенција за 21. вијек. Информатичка писменост, креативност, стваралаштво, критичко мишљење, учење учења, одговорност према раду и обавезама.
Управо, водећи се горе наведеним, а захваљујући људима од знања и воље и друштвено одговорним предузећима, ових дана у нашој школи постављена је интерактивна „ паметна табла“, вриједности 3500 КМ.
Таблу и 15 лопти донирала је школи „Сбербанка“ Бања Лука и директор Александар Кесић, некадашњи ученик наше школе.

И овом приликом ми се захваљујемо и обећавамо да ћемо таблу и лопте свакодневно користити за добробит ученика и наставника.

Здраве навике-пјешачење

У складу са Годишњим планом и програмом, Годишњим програмом рада школе, те одлуке Наставничког вијећа и планом рада за предмет Физичко васпитање реализовли смо излет ученика пјешачењем.Ученици, ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“,заједно са својим наставницима, сваке године одлазе у шетњу, уживају у дружењу, лијепом времену, спорским активностима, али развијају и свијест о важности здравог живота. Пјешачење свакако спада у најједноставније, али битне облике физичке активности.

Једнодневни марш за ученике од првог до деветог разреда је реализован у четвртак, 17.10. и петак 18.10.2019.године.
Ученици првог разреда су у четвртак реализовали шетњу обиласком у околини Трна.
Ученици дугог и трећег разреда су у петак организовано посјетили Цркву Покрова Свете Богородице у Трну.
Ученици од четвртог до деветог разреда су у петак реализовали шетњу на маршрути Трн-Гламочани-Трн. У Гламочнима су нас љубазно и топло дочекали другари из Подручне школе и радовали су се дружењу са нама.
Пипадници полиције и чланови Саобраћајне секције регулисали су саобраћај и омогућили су ученицима да безбједно пређу предвиђене релације и упозорвали су ученике колико је важно поштовати саобраћајне прописе.
Ученици су се забављали на стадиону у Гламочанима гдје су наставници физичког васпитања организовали разне спортске активности, као што су одбојка, фудбал,кошарка, навлачење конопца.
Дружење у природи, упознавање уже околине, обиљежили су овај дан посвећен шетњи и развијању здравих навика и здравог живота.  Ми смо још једанпут, на овај начин, покушали развити свијест, како дјеце, тако и одраслих, о значају физичких активности за младе.